Kaspersky je přední světová kyberbezpečnostní společnost, pro níž je na prvním místě ochrana zákazníků a jejich dat. Za tímto účelem se rozhodla v rámci Globální iniciativy pro transparentnost přizpůsobit svou infrastrukturu pro ukládání a zpracovávání dat. Prvním krokem bylo přesunutí základních procesů týkajících se evropských uživatelů z Ruska do Švýcarska.

Nyní přichází další krok, kdy Kaspersky oznámila, že do Švýcarska rovněž přesune zpracování dat amerických a kanadských uživatelů. Tato data jsou zpracovávána službou Kaspersky Security Network (KSN) na základě dobrovolného souhlasu uživatelů. Jedná se o pokročilý cloudový systém, který automaticky zpracovává data o kybernetických hrozbách. Mezi ně patří i podezřelé nebo zatím neznámé škodlivé soubory, které produkty Kaspersky zaslaly do KSN k automatické malwarové analýze.

„Každý člověk se snaží střežit své soukromí, a to jak v běžném životě, tak i v digitálním prostředí. Musíme si však být jistí, že můžeme svým digitálním technologiím důvěřovat – ať už to je chytrý telefon, notebook, aplikace nebo kyberbezpečnostní řešení. Tuto důvěru si lze pouze zasloužit a v Kaspersky věříme, že by každá společnost z oblasti digitálních technologií měla neustále zlepšovat svoji transparentnost a odpovědnost. Proto nás těší, že úspěšně pokračuje náš projekt přebudování infrastruktury. Jak jsme slíbili, přesouváme do švýcarských datacenter zpracovávání dat zákazníků z dalších regionů,“ komentuje přesun Anton Šingarev, vicepresident oddělení Public Affairs společnosti Kaspersky.

Společnost zmíněné novinky představila v Paříži na druhém mírovém fóru. Na stejném místě vloni podepsala jako jedna z prvních firem deklaraci Paris Call, která vyzývá ke zvýšení důvěryhodnosti a bezpečnosti v kybernetickém prostoru.

Kaspersky navíc představila plány na otevření nového Centra transparentnosti v Latinské Americe. První zařízení tohoto typu bylo otevřeno přesně před rokem ve švýcarském Curychu a v prvním pololetí na něj navázalo centrum v Madridu. Důvěryhodní partneři zde mají možnost přezkoumat zdrojový kód společnosti – mohou kompilovat firemní software ze zdrojového kódu a porovnat jej s veřejně dostupným. Návštěvníci se také dozvědí více o vývoji produktů a zpracovávání dat.

Náš unikátní přístup k informování zákazníků se ukázal jako ideální. Můžeme totiž vyhovět požadavkům jednotlivých partnerů ať už se jedná o sdílení našich aktivit spojených s transparentností a zpracováním dat nebo provedení komplexní kontroly zdrojového kódu. Žádný jiný výrobce kyberbezpečnostních řešení nepodniká v této oblasti tak konkrétní a detailní kroky. Jsme proto hrdí, že stojíme na začátku cesty, která povede k větší transparentnosti celého oboru,“ dodává Šingarev.

Nadále pokračuje i firemní Bug Bounty Program, díky němuž společnost od března 2018 obdržela hlášení o 66 chybách, které následně opravila. Celkovou částkou 45 350 dolarů bylo odměněno 20 upozornění.