S obsahem zobrazujícím násilí či erotiku přitom mohou přijít do kontaktu téměř všude – na internetu i v jednotlivých aplikacích, kde jsou často součástí reklamy. Právě před těmito online nástrahami ochrání děti speciální program Kaspersky Safe Kids for Windows, který získal ocenění „2019 AV-Comparatives Approved Parental Control Award“.

Internet zdaleka není bezpečným místem pro hraní a aktivity dětí. Množství nevhodného obsahu, který by měl zůstat dětským očím skryt, přitom neustále narůstá. 28 % rodičů se toho snaží docílit tím, že svým dětem omezují čas, který mohou na síti trávit. Více než polovina (58 %) pak má nutkání kontrolovat a dohlížet na online aktivity svých potomků.

Stránky s nevhodným obsahem mohou děti navštívit zcela náhodou. Tomu by ale měl zabránit software rodičovské kontroly.

Každý program rodičovské kontroly ale funguje jinak, a pro rodiče tak není snadné vybrat ten nejvhodnější. Z toho důvodu každý rok nezávislá testovací laboratoř AV-Comparatives sestavuje žebříček těch nejlepších bezpečnostních řešení pro online aktivity dětí. Aby jednotliví výrobci mohli získat certifikaci, musí jejich produkt zablokovat alespoň 98 % pornografických stránek, generovat nízký počet falešně pozitivních upozornění na stránky, které nejsou nevhodné pro děti a nesmí obsahovat žádné závažné nevyřešené chyby nebo nedostatky.

Posledního testování se zúčastnilo celkem šest výrobců, a jak dokládají jeho výsledky, certifikaci získala pouze společnost Kaspersky.

Aplikace Kaspersky Safe Kids má oproti ostatním obrovskou výhodu díky vylepšené technologii filtrování obsahu. Tato technologie kombinuje několik přístupů, které umožňují vysokou úroveň rozpoznávání nevhodného obsahu. Opírá se o heuristické přístupy, které se využívají k analýze HTML kódu webové stránky (tabulek, nadpisů, odstavců apod.) a strojové učení. Díky němu je technologie filtrování neustále vylepšována o nejpřesnější heuristiku.

„V průběhu posledních dvou let jsme do filtrační komponenty vedle češtiny přidali i další jazyky jako například arabštinu. Pracovali jsme také na vylepšení identifikace konkrétního obsahu, který je někdy obtížně rozpoznatelný v rámci kategorií, které jsou uvedeny v produktu. Abychom náš produkt mohli neustále vylepšovat, snažíme se každý den zachytávat nové trendy týkající se nevhodného obsahu. Díky tomu tak mohou rodiče vést své děti k zodpovědnému chování na síti a zároveň si mohou být jisti, že jsou potomci chráněni,“ komentuje Konstantin Ignatiev, analytik ze společnosti Kaspersky.

Více informací o výsledcích testování AV-Comparatives za rok 2019 se dozvíte na tomto odkazu. Podrobnější popis funkcí Kaspersky Safe Kids je dostupný zde.

Uvádíme také pár odborných tipů, jak by měli rodiče postupovat při výběru vhodného softwaru rodičovské kontroly:

  • Vámi vybraný software by měl být vyrobený renomovanou firmou, která má dlouholeté zkušenosti v oblasti kybernetické bezpečnosti.
  • Přesvědčte se, že software pro rodičovskou kontrolu má možnost vzdáleného nastavení aplikace. Díky tomu budete moci kdykoliv upravit nastavení podle aktuálních preferencí.
  • Zkontrolujte, zda má aplikace různé možnosti, jak dohlížet na online aktivity dětí – například blokování, varování nebo shromažďování dat. Jedině tak najdete ideální přístup, který bude vyhovovat vám i vašim dětem.
  • Rozhodujte se také na základě dalších funkcí aplikace. Důležitá je například ochrana dětí nejen na internetu, ale i v reálném světě. K tomu může napomoci sledování polohy zařízení vašeho dítěte pomocí GPS.
  • Před instalací tohoto softwaru do zařízení vašeho dítěte si s ním o tom promluvte. Neskrývejte, že budete vidět informace z jeho soukromí. Pokuste se dosáhnout vzájemné shody